Nukketerapia ja muistisairaudet

Nuken hoivaaminen, sille puhuminen ja laulaminen sekä sen läheisyys rauhoittaa mieltä. Nukketerapiasta on monia hyötyjä:

  • Rauhoittaa levotonta mieltä
  • Tarjoaa läheisyyttä, hymyn ja halauksia
  • Voi auttaa nukahtamaan
  • Lohduttaa surussa, harmillisessa tilanteessa tai kun potilas on peloissaan
  • Auttaa keskittymään
  • Voi helpottaa sosiaalista kanssakäymistä
  • Tuo mieleen lämpimiä muistoja lapsen läheisyydestä ja toisen hoivaamisesta
  • Antaa muistisairaalle mahdollisuuden pitää huolta toisesta ja lisätä tarpeellisuuden tunnetta

Terapianuken tai -lelun hoivaaminen voi olla erittäin hyödyllistä Alzheimerin tautia tai muuta muistisairautta sairastavalle. Se auttaa vähentämään stressiä, levottomuutta ja ahdistusta.

Oman toimintakyvyn rajoittuminen ja avuntarpeen lisääntyminen voi olla muistisairaalle vaikeaa. Huolenpitäjästä on tullut huolehdittava, mikä voi olla ahdistavaa. Nukke tarjoaa uuden huolenpidon kohteen, ja jonkun jota hoivata.

Huomioithan kuitenkin ettei nukketerapia välttämättä sovi kaikille. Osalle nukke tuo mieleen hyviä muistoja jälkikasvusta ja sen hoitaminen rauhoittaa mieltä. Joitain nukke saattaa kuitenkin ahdistaa, tai jopa pelottaa, ja sen hoitaminen voi tuntua stressaavalta.

Käyttäjäkokemukset ovat näyttäneet terapianuken monipuoliset hyödyt. On tärkeää, että nukketerapia aloitetaan tutussa ja turvallisessa, valvotussa ympäristössä, jolloin muistisairas voi rauhassa tutustua nukkeen. Usein on tärkeää, että nukke nähdään ennen kaikkea huolenpidon ja hellyyden kohteena, ei niinkään leluna. Tämä auttaa lisäämään rutiineja sekä tarpeellisuuden tunnetta. Nukke voi myös kannustaa puhumista välttelevää ihmistä jutusteluun ja kommunikointiin.

Sylissä olevalle lapselle puhuminen, laulaminen ja hyssyttely on monille luontevaa ja rauhoittavaa. Toisesta huolehtiminen lisää myös rutiinintunnetta ja jäsentää päivää. Nuken vaatteet voi pestä ja viikata, ja nuken voi taas pukea uudelleen seuraavana päivänä. Myös erilaiset pehmolelut, kuten terapiakissat, tarjoavat usein samanlaisen rauhoittavan vaikutuksen. Osa niistä voidaan myös lämmittää, mikä lisää tunnetta aidosta eläimestä.

Oli kyseessä sitten aidonnäköinen nukke, pehmolelu tai lämmitetty nallekarhu, toisesta huolehtiminen ja sen läheisyys todella auttavat eriasteisissa muistisairauksissa!

Terapiakoira terapianukke lämpökoira dementianukke Lennart Pysen kissa dementianukke dementiakauppa